SVE NA JEDNOM MJESTU.

Fića – simbol prošlog vremena

Učeni ljudi tvrde da je nerakidivo povezano ono što sada radimo i mislimo sa onim što smo nekada mislili i radili. Zato oni malo stariji često pominju srećnija i bolja vremena i sa nostalgijom se prisećaju tih prošlih dana, dok mi, mladi jedino što možemo jeste da stvorimo srećno vreme u ovim današnjim prilikama ili neprilikama, kako za koga. A svako vreme ima neku svoju oznaku. Da li znate koji je najvažniji simbol nekadašnje Jugoslavije ili bolje reći koji je to oldtajmer koji seća na prošle dane?

Sigurno znate na koga se misli. Za mnoge je sinonim srećnijih vremena, a svako ko se iole razume u automobile zna da je najveću popularnost u Jugoslaviji šezdesetih godina 20. veka imao auto marke “Fića”.



Prvi model domaćeg „Fiata 600“ napravljen je davne 1955. godine, a trideset godina od proizvodnje prototipa, ovaj automobil je prestao da se proizvodi. Danas još uvek ima zaljubljenika u ovo vozilo, a mnogi su se udružili pa različitim manifestacijama čuvaju od zaborava “Fiću”. Osim manifestacija, na raznim sajtovima i forumima se mogu pronaći informacije u vezi sa brojnim oldtajmerima kojih ima na našim prostorima, kao i u okviru bivših jugoslovenskih republika.

Za sve one kojima su važni auto delovi za svoje miljenike, takođe mogu potražiti informacije na društvenim mrežama. Rezervni auto delovi poput felni, alnasera i drugih ne samo da sećaju, već i čuvaju duh života popularnog “Fiće” i drugih miljenika na četiri točka.

Auto-industrija – prespektivna grana industrije
U vreme velike Jugoslavije, ali i danas može se s pravom reći da je auto-industrija itekako bila i jeste i danas perspektivna grana privrede. U to vreme treći najprodavaniji auto u Evropi, “Fića” nije bio samo prevozno sredstvo već i simbol jednog vremena i života mnogih ljudi. Italijanska tehnologija u sprezi sa jugoslovenskim proizvodnim sistemom iznedrila je vozilo koje su na međunarodnom sajmu u Brnu, kada je ovaj model prvi put izložen, mnogi potcenjivali zbog lošeg načina proizvodnje. Međutim, bez obzira na nepravilno nanetu boju, kao i brojne manjkavosti koje su se uočavale, “Fića” je ipak doživeo veliku slavu i popularnost na našim prostorima.

Povoljna cena, lako održavanje, jednostavan za upotrebu i mala potrošnja prednosti su zbog kojih su se mnogi odlučivali za ovaj auto. Brojni auto delovi mogli su se pronaći, jer je Fića bilo svuda na našim prostorima, a samo iz kragujevačke fabrike je izašlo preko 900 000 vozila. Iako je bilo i brojnih kritika, svi poznavaoci ovog auta tvrde da nikada nije izneverio. Auto koji su koristili vojska, hitna pomoć, policija i drugi postao je predmet obožavanja, ali danas i nostalgije.

Danas mnogima ostaje samo da se sećaju, onima koji još uvek imaju ovaj auto da posećuju manifestacije, ali i da čuvaju od zaborava i kvarova ovu “ljutu” mašinu. Auto delovi se odavno za njih ne proizvode. Kada se prestalo sa proizvodnjom samih “Fića”, auto delovi se još uvek možda mogu pronaći na raznim buvljacima, auto pijacama, ali i otpadima. Danas ih je možda jedino još uvek ima na nekim internet forumima i sajtovima, ali i na manifestacijama koje podsećaju na srećno vreme i brojne događaje u kojima je “Fića” često bio glavni svedok.

https://zenstvena.com
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.

Istaknuti post

PIROŠKE SA SIROM! JEDNOM KOLEGICA OVO DONIJELA NA POSAO MI I MRVICE POJELI!

Ovo je recept kolegice sa posla. SASTOJCI Tijesto 1 kg brašna za dizana tijesta 1 kom svježi kvasac 1 žlica velika ravno soli ...

Pages - Menu

POPULARNI POSTOVI

f

Recent Posts

POČETNA