Sastojci za tijesto 2 dl mlijeka 1,5 dl jogurta 1 kom jaje 30 g svježeg kvasca 3 kašike ulja 1 kašikica šećera 1 kašikica soli 600 g brašna za premazati loptice 50 g maslaca sobne temperature za punjenje 8 kriški kulena 8 kockica tvrdog sira 1 kom žumance za premazivanje po potrebi susam za posipanje Priprema 1. Za tijesto podgrijati mlijeko da bude mlako i sa 1 dl preliti kvasac pomiješan sa 1 kašikicom šećera i ostaviti da naraste. Ostatak mlijeka i jogurt podgrijati da bude mlako. Umutiti jaje, dodati ulje, so, nadošli kvasac i mlijeko i jogurt. Postepeno dodavati brašno i umijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da naraste. 2. Tijesto podijeliti na 12 jednakih dijelova. 8 loptica premijesiti i ostaviti sa strane. 3. Preostale 4 loptice istanjiti, 3 premazati omekšalim maslacem, preko njih staviti 4-tu ne premazanu, pa istanjiti u krug prečnika 20-ak cm. 4. Isjeći na 8 jednakih dijelova, pa svaki dio zasjeći po sredini tako da vrh trokuta ostane ne rasječen. Vrh trokuta provući 2 puta kroz rasječeni dio 5. Uzeti jednu lopticu, malo je rukom pritisnuti, staviti kolut kulena i kockicu sira, krajeve pokupiti u sredinu i pritisnuti malo da se spoje 6. staviti na širu stranu trokuta a usukani dio prebaciti preko loptice 7. stavljati u pleh premazan sa malo ulja, tako raditi sa svih 8 loptica 8. premazati umućenim žumancetom razmućenim sa malo ulja, posuti susamom i ostaviti da naraste 9. Peći na 200 C da fino porumeni. Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Pročitajte više na: http://torte-kolaci-ideje.blogspot.com/2018/04/punjena-pogaca.html
Copyright © Recepti I Ideje
Nema komentara:
Objavi komentar