Sastojci kora s makom 5 kom bjelanaca 5 kašika šećera 6 kašika maka 3 kašike brašna 1 kašičica Praška za pecivo Dolcela za bijelu koru 5 kom bjelanaca 5 kašika šećera 5 kašika brašna 1 kašika ulja za fil 1 l mlijeka 150 g šećera 10 kašika Gussnela Dolcela (gustina) 10 kom žumanaca 200 g putera 1 kašičica vanilije 1 dl slatkog vrhnja za sos od višanja 300-400 g višanja 2 dl soka od višanja 2,5 kašika šećera 2,5 kašika Gussnela Dolcela (gustina) i još 150 g bijele čokolade 1/2 dl slatkog vrhnja Priprema 1. Za koru s makom odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi. Izmiješati mak, brašno i prašak za pecivo pa umiješati u bjelanca, polako miješajući kašikom. Smjesu sipati u pleh 35 x 30 cm obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrijanoj na 180 C 15 min. 2. Za bijelu koru odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se istopi. Umiješati brašno kašikom, polako miješajući i na kraju umiješati ulje. Peći u istom plehu na 180 C 15 min. 3. kore ohladiti 4. Za sos višnje ocijediti od soka izmjeriti 2 dl U 1 dl razmutiti gustin a ostatakm soka višnje i šećer staviti da prokuva, sipati gustin i kuvati da se zgusne pa ohladiti.Ohlađen sos premazati preko kore s makom. 5. Za fil u 2 dl mlijeka razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mlijeka i šećer staviti da kuva pa sipati gustin i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi. Umutiti puter sobne temperature pa dodavati po malo umućene kreme, kad se sjedini umutiti slatku pavlaku pa umiješati u kremu. 6. Preko sosa od višanja premazati 1/2 fila, staviti bijelu koru i premazati drugom polovinom fila Zagrijati slatku pavlaku pa u njoj istopiti čokoladu i premazati preko fila 7. Ostaviti da se dobro ohladi Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Pročitajte više na: http://torte-kolaci-ideje.blogspot.com/2018/04/mak-kocke-predivne-kremaste-kocke.html
Copyright © Recepti I Ideje
Nema komentara:
Objavi komentar