SVE NA JEDNOM MJESTU.

Britanski Mediji ZAPRIJETLI – Balkan Će U Plamenu Završiti Ukoliko Se Ovo Desi…

Ukoliko bi dijelove teritorija razmijenili Srbija i Kosovo, tu se ne bi zaustavio proces, napisao je britanski list ‘Ekonomist’ u detaljnom tekstu o razmjeni balkanskih teritorija.
Na stranici se ističe da bi do ogromnih posljedica moglo doći ukoliko se razmijene teritorije, i da bi ‘smanjenje značaja nacionalnih granica bilo mudrije’.
List podsjeća u uvodnom dijelu da je prije 10 godina Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, te da su Albanci koji većinu populacije čine, ‘slavili, za razliku od Srba koji u enklavama žive.’
Kosovo nije priznala Srbija, dalje se navodi u tekstu, pri čemu se ukazuje da sebe kosovski Srbi smatraju i dalje građanima Srbije.
-Situacija je za Balkan tipična, gdje su iskreno govoreći, u neredu granice – istaknuto je.
Dalje piše da su tu ‘Srbi koji u Bosni i Hercegovini i na Kosovu žive, gdje svoju vlastitu republiku imaju (RS), Bošnjaci i Albanci koji u Srbiji žive, te u Albaniji Grci.’ Srpske vlasti nedavno su, kako se navodi u tekstu, predložile da se o razmjeni teritorija razgovara, sa kosovskim Albancima.

Primjer Grčke i Turske

-Je li ova ideja razumna? – autor teksta je postavio pitanje i nastavio s primjerima ‘razmjena’ iz historije – Turska i Grčka 1923. godine suglasile su se da oko dva miliona ljudi razmijene.
U Grčku je poslana većina kršćanskog stanovništva Turske, dok su u Tursku poslani muslimani iz Grčke. Ovo je skoro nasilno preseljenje bilo, ali od tada nisu ratovale Grčka i Turska, kako se navodi u tekstu.
Cipar je jedino mjesto zbog kojeg se sukobe Turska i Grčka, na kome njihovo stanovništvo izmiješano živi.
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.

Istaknuti post

PIROŠKE SA SIROM! JEDNOM KOLEGICA OVO DONIJELA NA POSAO MI I MRVICE POJELI!

Ovo je recept kolegice sa posla. SASTOJCI Tijesto 1 kg brašna za dizana tijesta 1 kom svježi kvasac 1 žlica velika ravno soli ...

Arhiva bloga

Pages - Menu

POPULARNI POSTOVI

f

IZABERI MENE

Arhiva bloga

Recent Posts

POČETNA