SVE NA JEDNOM MJESTU.

Heljda daje energiju i opskrbljuje B vitaminima

Heljdino zrno bogato je ugljikohidratima, bjelančevinama, vitaminima B skupine i raznovrsnim mineralima: kalijem, magnezijem, fosforom, manganom… U heljdi se nalazi obilje flavonoida – snažnih antioksidansa koji u organizmu podržavaju aktivnost vitamina C te jačaju stijenke krvnih žila i sprečavaju stvaranje ugrušaka. Također je heljda dobar izvor vlakana koja pomažu uravnoteženju šećera i masnoća u krvi, a sadrži i triptofan. Heljda je lako probavljiva, a superhranjiva i puna energije. Ubraja se među namirnice koje odlično griju tijelo, pa je poželjna u hladnim danima. Ne sadrži gluten pa je prikladna i za prehranu osoba koje boluju od celijakije. Najčešće se heljda priprema kao kaša koja je izvrsna za doručak, ili kao prilog jelima od mesa i povrća – fino se kombinira sa zelenim lisnatim i korjenastim povrćem.. Dodaje se i u juhe, popečke, kobasice… Može poslužiti kao nadjev u sarmi umjesto riže. Mljevenjem heljde dobiva se brašno od kojega se spravljaju ukusne palačinke, kruh, tjestenina, kolači, žganci… Heljdu prije kuhanja treba oprati pod tekućom vodom, a recept za pripremu kaše jednostavan je: jednu šalicu sirove ili pržene heljde (možete je lagano popržiti na suhoj tavi) pomiješajte s dvije i pol šalice vode, i po želji dodajte prstohvat morske soli. Kuhajte na laganoj vatri otprilike 20-ak minuta dok voda ne ispari. Poklopite i ostavite da se malo ohladi. 7 ideja za uživanje u heljdi Za energizirajući doručak, pomiješajte skuhanu kašu od heljde s grožđicama ili suhim brusnicama; s vašim omiljenim svježim voćem; s orašastim plodovima i sjemenkama. Prelijte sojinim ili bademovim mlijekom. Dodajte med i cimet po želji. Kada pripremate kašu za ručak ili večeru, koristite pileći ili povrtni temeljac umjesto vode. Dodajte malo maslinova ulja za bogatiji okus. Skuhanu i ocijeđenu heljdinu kašu propirjajte s malo sitno nasjeckanog crvenog luka i poslužite uz meso i(li) salatu. Oplemenite heljdinu kašu sitno nasjeckanim lišćem korijandra ili bosiljka. Salata od heljde: pomiješajte skuhanu heljdinu kašu sa sitno nasjeckanim lukom, crvenom paprikom narezanom na kockice, mahunama narezanim na manje komadiće, kukuruzom u zrnu i svojim omiljenim preljevom za salatu. Za ukusne palačinke od heljde potrebno vam je 250 g heljdina brašna, 3 dcl mlijeka, 1,5 dcl mineralne vode, 2 jaja, 1 žlica maslinova ulja, 1 čajna žličica sode bikarbone. U zdjelu s mlijekom umiješajte sve ostale sastojke. Umutite i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Pecite palačinke na ugrijanoj tavi, premazanoj običnim uljem u vrlo tankom sloju. Heljda na mediteranski način: izmiješajte 2 šalice kuhane heljde, 3 šalice sitno nasjeckanog peršina, 1/2 sitno nasjeckanog luka, 1 nasjeckanu rajčicu, 3 žlice maslinova ulja, 1 žlicu svježeg limunova soka ili vinskog octa, 2 režnja protisnutog ili nasjeckanog češnjaka, morsku sol i papar po želji. Ljekoviti med i čajOd heljde se dobiva i med jer su njezini cvjetovi bogati nektarom kojeg pčele skupljaju. Heljdin med je tamne boje, aromatičnog okusa i mirisa. Iznimno je bogat hranjivim tvarima, pa je odličan za jačanje imuniteta. Blagotvorno djeluje na probavu te pomaže kod anemije i nesanice. izvor : megagiga
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.

Istaknuti post

PIROŠKE SA SIROM! JEDNOM KOLEGICA OVO DONIJELA NA POSAO MI I MRVICE POJELI!

Ovo je recept kolegice sa posla. SASTOJCI Tijesto 1 kg brašna za dizana tijesta 1 kom svježi kvasac 1 žlica velika ravno soli ...

Arhiva bloga

Pages - Menu

POPULARNI POSTOVI

f

IZABERI MENE

Arhiva bloga

Recent Posts

POČETNA