SVE NA JEDNOM MJESTU.

Smokva kao prirodni laksativ

Smokvu nazivaju još i figom, crnom smokvom i petrovkom. Domovina smokve je Mala Azija, predjeli Sirije i Palestine (Edenski vrt), od kuda se preko Crnog mora prenijela do Grčke. U Rim je smokva došla preko Egipta, a donijeli su je Feničani. Danas smokva raste po cijelom svijetu, od Amerike do Azije. O njenoj ljekovitosti čitamo u staroegipatskom zapisima kao i u zapisima starih civilizacija sredozemnog pojasa. Smokva se u legendama opisuje kao simbol plodnosti i razmnožavanja, te u Bibliji kao odjeća Adama i Eve. Smokvini listovi su jednogodišnji, veliki i kožasti, na krpe iscijepani i hrapavi a odozdo fino dlakavi. Cvjetovi smokve se razlikuju od ostalih cvjetova; razvijaju se zajednički u mesnatom cvjetištu, te tvore oblik kruške. Plod je sočan i sladak. Zeleni plod sadrži mnogo mliječnog soka, a zreli plod smokve mnogo šećera. Oplodnju vrše smokvine osice koje se nastanjuju u divljoj smokvi. Kora stabla je smeđe-siva, glatka. U botanici je danas poznato oko 700 vrsta smokava. Vrsta Ficus carica, o kojoj ovdje govorimo, ima dvije podvrste: pitomu i divlju. Nakon konzumiranja smokava se ne smije piti voda. Smokva je u nutricionističkom smislu energetski stimulativna namirnica, te je kao takvu uvijek treba uzimati u jutarnjim satima, na početku radnog dijela dana. Ljekovito djelovanje smokve Svježe i suhe smokve djeluju laksativno. Još u staroj antičkoj i pučkoj medicini smatrane su najprirodnijim laksativom koji ne iritira, ne ostavlja nikakve posljedice niti stvara naviku. Povremene zatvore liječimo kompotom od suhih smokava ili od suhih šljiva, kao i kombinacijom obiju voćaka. Jače ili kronične zatvore prirodno liječimo kombinacijom smokve, šljive i sene. Od velike je važnosti znati regulirati probavu kako ne bi došlo do autointoksikacije organizma tj trovanja vlastitim otrovima, zbog višednevnog zadržavanja stolice. U tu svrhu je popularno pripremiti kolačiće ili pogačice od mljevenih suhih smokava, suhih šljiva i usitnjenih listova sene. Za izradu jednog kolačića potrebna nam je jedna jušna žlica smjese, od koje rukama oblikujemo kolačiće. Pohranimo ih u papirnatu ambalažu i svaki dan pojedemo ujutro i navečer po jedan kolačić. Suha smokva djeluje ljekovito na gastrointestinalni trakt u prvom redu na rad želuca, kao digestiv, te upija višak želučane kiseline, ublažavajući tegobe kod gastritisa i katara želuca. Zbog antiseptičnog djelovanja pučka medicina smokvu rabi za početne upale grla i pluća, a kao vermifug za liječenje nametnika i parazita u crijevima. Kod ujeda insekata, kukaca i životinja rabimo oblog od suhe smokve tako da je raspolovimo i privijemo. izvor : megagiga
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.

Istaknuti post

PIROŠKE SA SIROM! JEDNOM KOLEGICA OVO DONIJELA NA POSAO MI I MRVICE POJELI!

Ovo je recept kolegice sa posla. SASTOJCI Tijesto 1 kg brašna za dizana tijesta 1 kom svježi kvasac 1 žlica velika ravno soli ...

Arhiva bloga

Pages - Menu

POPULARNI POSTOVI

f

IZABERI MENE

Arhiva bloga

Recent Posts

POČETNA