SVE NA JEDNOM MJESTU.

Ako imate ovaj korov u bašti NI SLUČAJNO ga ne čupajte: Evo i zašto…

U pitanju je skromna biljka po imenu tušt ili portulak, i zapravo je pun materija korisnih za organizam. Sadrži omega 3 masne kiseline, vitamine C, A, B i E, kalcijum, gvožđe i antioksidanse, piše “Žena“… Voljeli su ovaj korov i u Starom Egiptu, a u Kini i Indiji ga i danas uveliko koriste. I u Francuskoj i Engleskoj ga redovno konzumiraju, najčešće u salati ili supi. Na Bliskom istoku se tušt prodaje u snopovima i nezaobilazan je sastojak mnogih jela u tropskim krajevima. Kod nas ga ima na svakom koraku, a možete da ga gajite i u kući. Ima blago slan ukus i savršen je u salatama, ali možete ga dodati i mnogim drugim jelima, na vama je da ga isprobate. Za jelo može da se koristi cijeli sočni nadzemni dio, sirov ili kuhan. Mladi listovi su slankasti i aromatični, a stariji listovi se prije upotrebe kuhaju i spremaju kao varivo ili supa i čorba. Pored toga, cijela biljka može da se stavi i u turšiju, a sjeme može da se samelje u hranljivo brašno. Bitno je samo da znate da njegova blagotvorna zdravstvena dejstva nestaju brzo nakon što ga uberete. Izvor: zena
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.

Istaknuti post

PIROŠKE SA SIROM! JEDNOM KOLEGICA OVO DONIJELA NA POSAO MI I MRVICE POJELI!

Ovo je recept kolegice sa posla. SASTOJCI Tijesto 1 kg brašna za dizana tijesta 1 kom svježi kvasac 1 žlica velika ravno soli ...

Pages - Menu

POPULARNI POSTOVI

f

Recent Posts

POČETNA